De Kwekerij

Haarlems Klokkenspel, saxifraga granulata plena, stinzenplant, knolsteenbreek

Onder de naam Kwekerij Haarlems Klokkenspel heb ik mij toegelegd op de teelt van deze bijzondere plant. Op volledig biologische wijze worden de knolletjes geteeld. Dit betekent dat geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden toegediend.

De knolletjes van Haarlems Klokkenspel
    De knolletjes van Haarlems Klokkenspel
De knolletjes van Haarlems Klokkenspel
      De knolletjes van Haarlems Klokkenspel

In juli na het afsterven van het blad worden de knolletjes gerooid. Na droging worden de knollen gepeld en geschoond. Dit alles gebeurt handmatig vanwege de grootte van de knolletjes. In augustus-september wordt weer geplant. Later planten kan ook, want de knollen laten zich goed bewaren onder geconditioneerde omstandigheden.

Bij vroeg planten of bij bij vaststaande planten worden de eerste bladeren reeds zichtbaar in september en soms zelfs al in augustus afhankelijk van de groeiomstandigheden.

 

De kwekerij is gevestigd aan de Blekersvaartweg in Heemstede op voormalig bleekland. In 1643 zijn hier de binnenduinen afgegraven. Enkele jaren later vestigt zich hier een blekerij. In 1759 koopt een voorvader van mij de blekerij. Na een korte onderbreking eind 18e eeuw zet mijn familie van generatie op generatie de blekerij (later wasserij) voort tot 1943. Op het voormalige bleekland worden dan al bloembollen geteeld omdat de was al lang niet meer op het veld in de zon hoeft te worden gebleekt. De bloembollenteelt (tulpen en hyacinten) wordt beeindigd in 1970.

Haarlems Klokkenspel, Saxifraga granulata plena, saxifraga granulata flore plena. steenbreek, knolsteenbreek
         Gerooid Haarlems Klokkenspel

De familie is al die jaren blijven wonen op deze plek. Nu woon ik er zelf en teel op deze historische gronden het Haarlems Klokkenspel , in de direkte omgeving waar het zoveel jaren geleden reeds geteeld en verhandeld werd.

Levering vanaf 500 stuks.

Voor verkoop aan particulieren en/of kleinere aantallen verwijs ik u graag naar :

Kwekerij De Heliant: www.deheliant.nl
of
www.youtulip.nl