De Kwekerij

Haarlems Klokkenspel, saxifraga granulata plena, stinzenplant, knolsteenbreek

Onder de naam Kwekerij Haarlems Klokkenspel heb ik mij toegelegd op de teelt van deze bijzondere plant. Op volledig biologische wijze worden de knolletjes geteeld. Dit betekent dat geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden toegediend.

De knolletjes van Haarlems Klokkenspel
    De knolletjes van Haarlems Klokkenspel
Haarlems Klokkenspel, Saxifraga granulata plena, saxifraga granulata flore plena. steenbreek, knolsteenbreek
      Haarlems Klokkenspel op de kwekerij

In juli na het afsterven van het blad worden de knolletjes gerooid. Na droging worden de knollen gepeld en geschoond. Dit alles gebeurt handmatig vanwege de grootte van de knolletjes. In augustus-september wordt weer geplant. Later planten kan ook, want de knollen laten zich goed bewaren onder geconditioneerde omstandigheden.

Bij vroeg planten of bij vaststaande planten worden de eerste bladeren reeds zichtbaar in september en soms zelfs al in augustus afhankelijk van de groeiomstandigheden.

De kwekerij is gevestigd aan de Blekersvaartweg in Heemstede op voormalig bleekland. In 1643 zijn hier de binnenduinen afgegraven. Enkele jaren later vestigt zich hier een blekerij. In 1759 koopt een voorvader van mij de blekerij. Na een korte onderbreking eind 18e eeuw zet mijn familie van generatie op generatie de blekerij (later wasserij) voort tot 1943. Op het voormalige bleekland worden dan al bloembollen geteeld omdat de was al lang niet meer op het veld in de zon hoeft te worden gebleekt. De bloembollenteelt (tulpen en hyacinten) wordt beeindigd in 1970.

De familie is al die jaren blijven wonen op deze plek. Nu woon ik er zelf en teel op deze historische gronden het Haarlems Klokkenspel , in de direkte omgeving waar het zoveel jaren geleden reeds geteeld en verhandeld werd.

Levering vanaf 500 stuks (knolletjes).
Ook kunt u planten van het Haarlems Klokkenspel op P9-potjes bestellen. Minimum-afname is 24 potjes (volle krat). Haarlems Klokkenspel, Saxifraga granulata plena, saxifraga granulata flore plena. steenbreek, knolsteenbreek

Haarlems Klokkenspel, Saxifraga granulata plena, saxifraga granulata flore plena, steenbreek, knolsteenbreek

Voor verkoop aan particulieren en/of kleinere aantallen verwijs ik u graag naar :

  • Haarlems Klokkenspel, Saxifraga granulata plena, saxifraga granulata flore plena. steenbreek, knolsteenbreekYorick Coolen (yorickcoolen.nl) We hebben een prettige samenwerking met de bekende Haarlemse illustrator Eric Coolen en zijn zoon Yorick (bioloog). Een pakket bestaande uit een plant op pot, een speldje van het haarlems klokkenspel en infobrochure is hier te bestellen voor €10,00.
  • Cruydthoeck: https://www.cruydthoeck.nl – plantjes in potjes te verkrijgen in het voorjaar
  • Nijssen Tuin & Bulbs: https://www.nijssentuin.nl/nl/  – op de website zijn de bollen te bestellen om eind van de zomer te planten en in het tuincentrum in Heemstede aan de Sportparklaan 25-A zijn planten in potjes te verkrijgen van februari t/m april
  • De Warande: https://www.sterkebollen.nl/  – hier zijn bolletjes te bestellen om eind van de zomer te planten
  • Tuincentrum Primavera aan de Korte Verspronckweg 5 in Haarlem – verkoopt plantjes in potjes in het voorjaar
  • Heemtuin Thijsse’s Hof, Mollaan 4 in Bloemendaal – Hier sta ik zelf met plantjes op de stinzenplantendag op 2de Paasdag, 1 april 2024, van 11 tot 16:00 uur